U trendu

Rusija nastavlja s udarima na IS i slučaju primirja u Siriji

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Bogdanov izjavio je danas da Moskva neće obustaviti svoje vazdušne napade na položaje Islamske države (IS) u Siriji, ni ako i kada se tamo proglasi primirje.

„Očekuje se primirje između strana sirijskog sukoba, ali to ne znači i kraj rata protiv IS i drugih terorističkih grupa“, rekao je on agenciji Interfaks.

Rusija bi, dodao je Bogdanov, trebalo da iskoristi svaki prekid neprijateljstava da intenzivira svoje vazdušne napade na militantne aktiviste IS, navodi AP.

SAD, Rusija i bliskoistočne zemlje zalažu se za političko rešenje sirijske krize, koje bi za pregovarački sto dovelo sirijsku opoziciju i predstavnike sirijskog vladajućeg režima.

IS pokušava da proširi kontrolu na istoku Sirije

Najmanje 26 pripadnika sirijskih odbrambenih snaga poginulo je u sukobima sa džihadistima Islamske države, nakon čega je ta teroristička grupa proširila svoju kontrolu u gradu Deir Ezoru na istoku te zemlje, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Kako je Opservatorija navela, militanti ISIS-a zauzeli su industrijski deo tog grada nakon snažnih napada koji su počeli u sredu ujutru kada su tri bombaša samoubice dovezla automobile-bombe u predgrađe, u čijim eksplozijama je poginulo 11 vojnika provladinih snaga.

“U žestokim sukobima, vazdušnim napadima i obračunima vatrenim oružjem stradalo je 26 pripadnika sirijske vojske i 12 militanata ISIS,“ saopštila je Opservatorija.

Kako navodi agencija AFP, ISIS već zauzima veći deo provincije bogate naftom u kojoj se Deir Ezor nalazi, a već se mesecima bore za zauzimanje tog grada, uključujući i aerodroma u neposrednoj blizini.

Kako podseća francuska agencija, ukoliko militanti u potpunosti zauzmu taj grad, to će od osvajanja grada Rake na severu biti druga pokrajinska prestonica pod njihovom kontrolom.

Više od 250.000 ljudi je poginulo u sukobima u Siriji koji su počeli u martu 2011. godine kao protest protiv vladajućeg režima, a koji je postao pravi rat sa više zaraćenih strana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.