U trendu

Rusija ne planira otvaranje vojne baze na Kubi

Moskva ne vodi pregovore sa Havanom o obnovi vojne baze na teritoriji Kube, izjavili su u Ministarstvu inostranih poslova Rusije.

Ministarstvo inostranih poslova je objasnilo da Rusija nema vojne baze u Latinskoj Americi, niti na Kubi, ali da su za rusku flotu neophodni punktovi za uplovljavanje i snabdevanje namirnicama i gorivom, prenosi Sputnjik.

Prema recima predstavnika diplomatskog resora, na Kubi nema baza, ali tamo postoji luka.

„U luku uplovljava brod, tamo ga opslužuju, nakon čega on isplovljava i nastavlja dalje po zadatku. Tamo nema ništa što podrazumeva raspoređivanje naših snaga, naših specijalista koji bi se time bavili. To sve rade Kubanci“, rekao je predstavnik Ministarstva inostranih poslova Rusije.

„Naravno, rad naše prekookeanske flote u nekim tačkama traži punktove za uplovljavanje, odmor posade, popunjavanje zaliha, uzimanje vode, hrane i goriva, i takvu saradnju imamo sa Kubom. Takva praksa postoji i u tome nema ništa novo“, dodao je on.

Kako je ranije saopšteno, zamenik ministra odbrane Rusije Nikolaj Pankov izjavio je u Državnoj dumi da se razmatra pitanje obnove ruskih vojnih baza na Kubi i u Vijetnamu.

Ministar odbrane Vijetnama je, međutim, naglasio da Hanoj neće dozvoliti strane vojne baze na svojoj teritoriji, podseća Sputnjik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.