U trendu

Rusija ne sprema rat sa Zapadom jer još nije dostojan suparnik

Predsednik Vojnog komiteta NATO češki general Petr Pavel izjavio je u Pragu, na ekspertskoj konferenciji o hibridnom operacijama protiv NATO i propagandnim dezoinformacijama, da Rusija „ne razmatra rat sa Zapadom jer još nije dostojan suparnik, što ruski zvaničnici znaju“, dodajući da bi taj rat bio u suštini nuklearni.

„Rusija ne ide ka ratu sa zapadnim zemljama. Iako ima sposobniju armiju nego pre 15 godina još nije u stanju da bude verodostojna konkurencija Zapadu, čega je rusko rukovodstvo svesno. Zato često preti da će upotrebiti nuklearno oružje koje treba da prikrije slabosti u oblasti konvencionalnih snaga. Rusija ne razmišlja o ratu zato što bi to bio u suštini nuklearni rat“, kazao je general Pavel.

Na trodnevnoj ekspertskoj konferenciji Stratkom samit o pretnji hibridnim operacijama protiv NATO i dezinformacijama, koja se danas završava, Pavel je ocenio da je Rusiji NATO potreban kao spoljašnji neprijatelj za unutrašnje-političku upotrebu.

„Rusiji odgovara da stvara spoljašnjeg neprijatelja zato što to omogućava sadašnjem režimu da preživi. Preživljavanje režima u stanju u kakvom je sada jeste glavni motiv ruskog rukovodstva“, izjavio je Pavel češkim medijima.

General je upozorio takodje da ni izbor republikanskog kandidata za predsednika SAD Donalda Trampa, bez obzira na bombastične izjave, ne bi u mnogome promenio politiku SAD u savezništvu u NATO.

„Predizborne priče uglavnom se razlikuju od toga kakave je zaista politika. Nakon izbora Tramp bi morao da se smesti u izvestan okvir koji je u SAD unapred dat. Možda bi se malo promenili stavovi ali ne tako dramatično kako govori Tramp u kampanji“, rekao je Pavel.

Predsednik Vojnog komiteta NATO upozorio je da se sa nekim Trampovim argumentima slaže i to kada republikanski kandidat govori o potrebi da evropski saveznici više ulože u svoju bezbednost i odbranu i da se ne oslanjaju toliko na SAD.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar