U trendu

Rusija odbacuje optužbe Turske o kršenju vazdušnog prostora

Rusko Ministarstvo odbrane okarakterisalo je večeras kao „neosnovanu propagandu“ izjavu turskih zvaničnika da je ruska avijacija narušila turski vazdušni prostor.

„Ruski borbeni avioni, prisutni u Siriji, nisu narušili turski vazdušni prostor“, izjavio je portparol ruskog ministarstva Igor Konašenkov i dodao da je izjava turskih zvaničnika da je ruski avion SU-34 ušao u vazdušni prostor „neosnovana propaganda“ Ankare.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan upozorio je danas Rusiju da će „trpeti posledice“ ako nastavi da krši vazdušni prosor Turske.

Turska je prethodno danas saopštila da je jedan ruski vojni avion, uprkos upozorenjima, povredio turski vazdušni prostor.

Erdogan je optužio Rusiju za „neodgovorne poteze“ koji ugrožavaju globalni mir.

Turska je u novembru prošle godine oborila ruski borbeni avion Su-24 koji je navodno povredio njen vazdušni prostor kod granice sa Sirijom, što je izazvalo ozbiljnu napetost u odnosima dve zemlje. Rusija je negirala da je avion leteo nad teritorijom Turske.

Posle turskog saopštenja, reagovao je i NATO, pošto je Turska članica Alijanse.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je danas Rusiju da „postupa odgovorno i potpuno poštuje vazdušni prostor NATO-a“ i da preduzme mere da se to ne ponovi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.