U trendu

Rusija poslala Ankari dva predloga sporazuma o Turskom toku

Rusija je u Tursku poslala dve ponude u vezi s međuvladinim sporazumom o Turskom toku, za jednu i za četiri linije gasovoda, izjavio je predstavnik ruskog Ministarstva energetike agenciji TASS.

„Poslali smo dva predloga Turskoj, jedan za jednu liniju i drugi za četiri linije. Sada turska strana razmatra te ponude“, izjavio je u petak neimenovani zvaničnik, prenosi TASS.

Ruski ministar enrgetike Aleksandar Novak izjavio je prošle sedmice da je Rusija spremna da potpiše međuvladin sporazum o jednoj liniji Turskog toka u naredne dve sedmice i da se čeka odgovor Turske na njihov predlog.

Jedan izvor iz Ministarstva energetike izjavio je ranije agenciji TASS da je na nivou šefova država dogovorena postepena implementacija projekta.

Dve strane trenutno razmatraju sporazum koji podrazumeva jednu liniju Turskog toka i koji bi ruski gas prenosio samo do Turske. Sporazum o izgradnji više linija gasovoda, koje bi onda snabdevale gasom zemlje Evropske unije, bio bi napravljen u odvojenom dokumentu.

Ruski naftni gigant Gasprom namerava da do 2018. potpuno prekine snabdevanje Evrope gasom preko Ukrajine, uz pomoć novog gasovoda preko Turske.

Od izgradnje Južnog toka se odustalo posle odluke Bugarske da obustavi izgradnju dela tog gasovoda na svojoj teritoriji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar