U trendu

Rusija preduzima odbrambene mere kao odgovor NATO-u

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izjavio je danas da je Rusija prinuđena da preduzme odbrambene mere kao odgovor na to što NATO jača svoje ofanzivne potencijale na zapadnim granicama Rusije i Belorusije.

„Sjedinjene Američke Države i ostali članovi NATO-a aktivno jačaju svoje potencijale na zapadnim granicama Rusije i Belorusije, otvarajući nove baze i razvijajući vojnu infrastrukturu. Postoje stalni pokušaji da nametnu svoju volju koristeći ekonomski i politički diktat, kao i vojnu silu“, rekao je Šojgu, a preneo TAS.

U toku je informativni rat, dodao je on.

Na zajedničkoj sednici ruskih i beloruskih ministarstava odbrane, Šojgu je naveo da te akcije NATO-a potkopavaju stratešku stabilnost i teraju Rusiju da preduzme odbrambene kontramere.

„Visok nivo bilateralne saradnje i dogovorene pozicije u vezi sa globalnom i regionalnom stabilnošću pomažu da se ojača odbrambeni potencijal Rusije i Belorusije“, rekao je on.

Ruski ministar odbrane je naveo da Rusija posebnu pažnju posvećuje jedinicama i formacijama u zapadnoj vojnoj oblasti sa savremenim naoružanjem i vojnom opremom, kao i merama operativne i borbene obuke.

On je ocenio da se vojna saradnja Rusije i Belorusije „aktivno razvija“ i da je zajedničko delovanje dobar mehanizam u odbrani dve zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.