U trendu

Rusija: Primirje u Siriji prekršeno 45 puta za 24 sata

Primirje u Siriji prekršeno je 45 puta u protekla 24 sata, izjavio je danas prvi zamenik načelnika Glavne uprave Generalštaba ruske vojske Viktor Poznihir, dodavši da se broj slučajeva kršenja primirja udvostručio u poređenju sa prvih 24 časa, javlja Tass.

Poznihir je danas rekao i da su vladine snage u Siriji počele da povlače vojnu tehniku radi stvaranja demilitarizovane zone, preneo je Sputnjik.

„Zabrinjava to Å¡to opozicione grupe sve viÅ¡e krÅ¡e primirje. Dok je prvog dana primirja zabeleÅŸeno 23 krÅ¡enja, a drugog 37, trećeg dana je primirje prekrÅ¡eno 45 puta“, rekao je Poznihir na konferenciji za novinare u Nacionalnom centru odbrane Rusije.

On je dodao da je umerena opozicija u sredu bombardovala stambene četvrti Alepa i vladine snage u Latakiji.

Poznihir je za povećanu učestalost bombardovanja okrivio SAD zbog toga Å¡to nisu odvojile umerenu opoziciju od grupe DÅŸabhat al-Nusra.

On je istakao da jasna razlika između teritorija koje su pod kontrolom Islamske drÅŸave i DÅŸabhat al-Nusre s jedne strane, i umerene opozicije s druge strane, „predstavlja ključni prioritet sporazuma SAD i Rusije o nastavku primirja u Siriji“.

Poznihir je, istovremeno, rekao da su sirijske vladine snage prekinule vatru i počele da povlače tenkove, oklopna vozila i artiljeriju na dogovoreno rastojanje, ispunjavajući uslove za stvaranje demilitarizovane zone.

„VazduÅ¡no-kosmičke snage Rusije i Ratno vazduhoplovstvo Sirije prekinuli su vazduÅ¡ne napade u onim regionima gde bi mogli da se nalaze odredi opozicije“, izjavio je Poznihir na brifingu u Nacionalnom centru odbrane Rusije.

Kako je istakao, ruska strana u punoj meri ispunjava svoje preuzete obaveze, a naveo je i da je uspostavljen prelazni punkt na putu Kastelo, koji je predat Crvenom polumesecu.

Poznihir je dodao da Ministarstvo odbrane Rusije „nema informacije o sličnim akcijama opozicionih grupa pod kontrolom SAD“.

Trenutni prekid vatre u Siriji stupio je na snagu u ponedeljak, a u sredu uveče je produşen za još 48 sati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.