U trendu

Rusija: SAD da utiču na grupe koje krše primirje u Siriji

Rusija je danas pozvala SAD da utiču na neke od oružanih grupa u Siriji koje odbijaju da prekinu borbu protiv vladinih snaga, navodeći da njihove akcije ometaju zajedničke napore Moskve i Vašingtona da pokrenu mirovni proces u Siriji.

„Mi snažno pozivamo sve one koji imaju uticaja na ove prekršioce primirja, prvenstveno američku stranu, da se konačno pozabave svojim klijentima“, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova, prenosi Rojters.

„Ne bi se smelo dozvoliti da njihove očekivane provokativne akcije osujete šansu za povratak političkom rešenju sirijske krize“, dodaje se.

Neke od tih grupa otvoreno kažu da ne žele da se distanciraju od Džabhat Fatah al Šama, grupe koja se ranije zvala Nusra front, navodi rusko ministarstvo.

Primirje u Siriji koje je dogovoreno uz posredovanje Rusije i SAD se uglavnom poštuje u gradu Alep, saopštila je ranije danas ruska vojska.

Rusija je uputila opremu za izviđanje i nadzor artiljerije u Alep kako bi mogli da se prate pokušaji kršenja primirja, saopštio je visoki zvaničnik ruskog Ministarstva odbrane Viktor Poznikir, prenosi Rojters.

Snage sirijske vlade su obustavile vatru osim u područjima gde se bore protiv IS i Nusra fronta koji je sada promenio naziv u Džabhat Fatah al Šam.

Rusija je istovremeno saopštila da su pobunjenici prekršili prekid vatre 23 puta, prenosi AFP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.