U trendu

Rusija spremna na partnerstvo s NATO

Rusko Ministarstvo odbrane pozvalo je stručnjake NATO na konsultacije o vojno-političkoj situaciji u Evropi, u septembru u Moskvi, rekao je zamenik ruskog munistra odbrane Anatolij Antonov, dodavši da je Rusija spremna za konstruktivan dijalog sa NATO-om.

„Bez obzira na to što nemamo identične poglede na uzroke i posledice odluka koje su donete na samitu Alijanse u Varšavi, ruska strana je izrazila spremnost za konstruktivan dijalog o pitanjima od uzajamnog interesa“, rekao je Antonov, a prenela agencija RIA Novosti.

Antonov je rekao da je na julskom zasedanju Saveta Rusije i NATO ruska strana predložila „pozitivan program“ razvoja međusobnih odnosa sa Alijansom.

Prema njegovim rečima, realizacija tog programa doprinela bi „smanjenju napetosti i sprečavanju vojnih incidenata na liniji dodira oružanih snaga dve strane“.

Ministarstvo odbrane rusije je spremno za konsultacije sa baltičkim državama, Poljskom, Švedskom i Finskom o vojnim aktivnostima u pograničim oblastima kako bi se izbegli incidenti na moru i u vazduhu, rekao je Antonov.

RIA novosti podseća da je na samitu NATO u Varšavi prošlog meseca doneta odluka o značajnom jačanju istočnog krila Alijanse i da NATO namerava već naredne godine da rasporedi četiri multinacionalna bataljona u baltičkim državama i Poljskoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.