U trendu

Rusija udara i sa vode: Ispaljeno 26 projektila na Islamsku državu (Video)

Rusija je lansirala rakete na ciljeve pod kontrolom Islamske države u Siriji sa bojnih brodova u Kaspijskom jezeru udaljenom 1,500 kilometara, rekao je ruski ministar obrane Sergej Šojgu.

Lansirana su 26 krstareća projektila na 11 ciljeva koji su redom uništeni.

U međuvremenu, sirijske snage su pokrenule kopnenu ofanzivu uz vazdušnu podršku Rusije. Sirijski opservatorijum za ljudska prava javlja o „najintenzivnijim borbama u mesecima“ u pokrajinama Hama i Idlib.

Rusija tvrdi da napada „sve teroriste“, ali je prema različitim izveštajima u vazdušnim napadima poginuo nepoznat broj civila i pobunjenika, navodi BBC.

Pokrenuta kopnena ofanziva u Siriji

Sirijski zvaničnik izjavio je danas da je pokrenuta kopnena ofanziva u centralnim delovima zemlje dok traju intenzivni artiljerijski napadi i ruski vazdušni udari.

Zvaničnik, koji je tražio da ne bude imenovan, rekao je da su operacija koncentrisane u oblastima Hame i Idliba.

Aktivisti i pobunjenici kažu da se sirijske trupe uz podršku ruskih vazdušnih snaga bore protiv pobunjeničkih grupa u centralnoj Siriji u prvim velikim kopnenim borbama otkada je Moskva prošle nedelje počela vazdušne udare u Siriji na položaje Islamske države.

Agencija Asošijetid pres navodi da Islamska država nije prisutna u oblastima gde se vode borbe.

Rusija uništila skladišta oružja sirijskih pobunjenika

Ruski vazdušni udari uništili su glavna skladišta oružja, sa kojima su SAD uvežbavale pobunjeničke grupe u Siriji, izjavio je danas komandant pobunjeničke grupe.

Grupa Liva Sukvor al Jabal čiji su borci prisustvovali vojnoj obuci i organizaciji CIA u Saudijskoj Arabiji, takođe je prošle nedelje bila pogođena ruskim bombama, jer je to bio znak podrške Damasku, prenosi Rojters.

Nova bombardovanja su ciljala glavna skladišta oružja te grupe u zapadnoj pokrajini Alepo i kompletno su ih uništila kasno sinoć, kazao je za Rojters, komandant grupe Hasan Haj Ali, putem interneta.

Liva Sikvor al Jabal dejstvuje u oblasti zapadne i severne Sirije, na koju su fokusirani mnogi ruski vazdušni udari i gde, kako tvrdi Rojters, nema većeg prisustva Islamske države.

Reč je o jednoj od brojnih sirijskih pobunjeničkih grupa koje SAD smatraju umerenim i koje su prošle obuku, u sklopu navodno tajnog programa CIE.

On je odvojen od programa Pentagona koji takođe obučava i oprema sirijske pobunjenike u brobi protiv Islamske države.

Grupa je dobijala navođene antitenkovske rakete od država koje se protive sirijskom predsedniku Asadu i one su do sada imale značajan uticaj na bojnom polju.

Haj Ali je rekao da je IS takodaje juče napala grupu, pomoću automobila bombe u jednoj od njihovih baza.

Žestoki napadi Rusije na sirijske provincije

Sirijska provincija Hama i oblasti u susednoj provinciji Idlib našle su se jutros pod intenzivnim talasom ruskih vazdušnih napada, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu.

Foto: Beta

Opservatorija je navela da je u toku i snažno bombardovanje ciljeva raketama zemlja – zemlja, preneo je Rojters.

Rusija je prošle nedelje pokrenula vojne operacije protiv pripadnika ekstremističke Islamske države (IS) u Siriji, a rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da su mete vojna oprema, komunikacije, skladišta oružja, municija i gorivo.

Kako je rekao pres sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov, glavni zadatak ruskog vazduhoplovstva u Siriji je borba protiv terorizma i podrška legitimnim sirijskim vlastima u antiterorističkim naporima.

Generalni sekretar NATO alijanse Jens Stoltenberg izjavio je juče da ima informaciju da je Rusija već rasporedila kopnene trupe na sirijskom tlu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.