U trendu

Rusija upozorila Japan da ne očekuje brzo rešavanje spora

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov upozorio je danas Japan da ne očekuje brzi napredak u rešavanju spora oko Kurilskih ostrva uoči posete ruskog predsednika Vladimira Putina Tokiju.

Lavrov je japanskom kolegi Fumiju Kišidi rekao da rešavanje spora zahteva „mukotrpan rad“ dodajući da neće od pomoći biti ako postoje prevelika očekivanja o brzom napretku rešavanja tog spora.

Moskva i Tokio spore se oko Kurilskih ostrva koja je Sovjetski Savez pripojio 18. avgusta 1945, tri dana posle kapitulacije Japana, a na osnovu prethodne odluke velikih sila antihitlerovske koalicije.

Kurilska ostrva Rusi zovu Južnim Kurilima, a Japan Severnim teritorijama. Sovjetski lider Nikita Hruščov nudio je Japancima dva ostrva, ali su oni insistirali da im se vrate sva četiri.

Kišida se u petak u Sankt Peterburg sastao s Putinom kome je preneo ličnu poruku japanskog premijera.

Šef japanske diplomatije nije želeo da obelodani sadržaj poruke.

Premijer Japana Šinzo Abe posetio je Rusiju u dva navrata ove godine, što je dovelo do uverenja da dolazi do pomaka u rešavanju spora.

Putin je u petak u televizijskom obraćanju rekao da Rusija radi na predlozima japanskog premijera da proširi veze dve zemlje, ali nije spomenuo Kurilska ostrva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.