U trendu

Rusija za primirje u Alepu, ali tek iduće nedelje

Rusija je spremna za uspostavljanje 48-časovnog prekida vatre, ali tek sledeće nedelje, u gradu Alepu koji je pod delimičnom kontrolom pobunjenika i pod višednevnim srijskim i ruskim bombardovanjem.

„Spremni smo za uspostavljanje 48-časovnog humanitarnog primirja tokom sledeće nedelje, kako bi se omogućila isporuka humanitarne pomoći stanovnicima Alepa“, rekao je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

On je naveo da će prekid vatre biti „probni“, za „bezbedno snabdevanje civila u Alepu“ i dodao da će dan i čas početka primirja biti utvrdjeni tek posle dobijanja garancija SAD za bezbedno kretanje humanitarnih konvoja.

Po Konašenkovim rečima, pomoć će iz dva pravca biti dopremljena istočnim delovima Alepa koji su pod kontrolom pobunjenika, i zapadnim delovima koje drže snage lojalne sirijskoj vladi.

Rusija je spremna da saradjuje sa sirijskom vladom radi bezbednosti konvoja koji će se kretati prema delovima grada pod njenom kontrolom, ali od SAD očekuje iste garancije za prolazak ka delovima Alepa pod kontrolom pobunjenika.

Humanitarno primirje od 48 sati predložio je specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura, koji je danas izrazio žaljenje što nijedan humanitarni konvoj nije mogao ući u delove Sirije pod opsadom.

Ruska vojska je početkom avgusta ovećala da će svakodnevno na tri sata obustavljati bombardovanje Alepa radi isporuke humanitarne pomoći, ali je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u ponedeljak rekao da tročasovni prekidi „nisu dovoljni“ za poboljšanje humanitarne situacije u Alepu.

Po navodima UN, stotine hiljada civila zarobljene su u Alepu, u kojem vlada nestašica hrane i sanitetskog materijala, a bombardovanjem su oštećene bolnice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.