U trendu

Rusija zabrinuta zbog najava o planu B za Siriju

Moskva nije upoznata sa postojanjem američkog plana B za Siriju, u slučaju neuspeha diplomatskog i političkog procesa, izjavio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Bogdanov.

Bogdanov je na konferenciji „Bliski Istok – od nasilja do bezbednosti“ rekao da izjave američkih zvaničnika o postojanju tzv. plana B za Siriju izazivaju zabrinutost, prenosi agencija Tas.

„Ne znamo ništa o tome. Uvereni smo da se sada treba fokusirati na primenu postignutog sporazuma o prekidu vatre u Siriji“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, Rusija, u saradnji sa Damaskom, sprovodi neophodne mere za primenu sporazuma i nada se da će SAD učiniti isto sa drugim stranama u sukobu.

Ruski diplomata navodi da postoje razlozi za optimizam, kao i da, ukoliko se sporazum primeni, to može biti dobar primer zajedničkog delovanja medjunarodne zajednice.

Bogdanov je rekao da su SAD i Rusija izrazili spremnost da podele odgovornost za akcije u Siriji.

Državni sekretar SAD Džon Keri ranije je izjavio da postoji i plan B za Siriju, u slučaju neuspeha diplomatskog i političkog procesa, koji SAD i Rusija pokušavaju da sprovedu u cilju prekida vatre u Siriji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.