U trendu

Ruska avijacija žestoko napala džihadiste u Palmiri

Ruska avijacija izvela je prošle noći više od 60 napada na džihadiste Islamske države u drevnom sirijskom gradu Palmiri i tako ih sprečili da ga ponovo okupiraju, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

Kako je navedeno, ruske vazdušne snage izvršile su 64 napada na položaje i konvoje trupa Islamske države, a sirijska vojska je uz njihovu pomoć uspela da osujeti sve pokušaje terorističkih napada u Palmiri.

Džihadisti su koristili automobile-bombe i bombaše-samoubice, kao i blindirana vozila i tešku artiljeriju, a u napadima je ubijeno više od 300 džihadista i uništeno 11 tenkova i 31 vozilo, navelo je Ministarstvo.

Sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava potvrdila je ranije danas da su se snage Islamske države pod pritiskom ruske avijacije povukle iz Palmire, nekoliko časova pošto su u subotu ponovo zauzeli neke delove tog grada.

Islamisti su zauzeli Palmiru u maju prošle godine, ali ih je sirijska vojska uz pomoć ruskih snaga u martu proterala iz grada, koji se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine.

Kratki povratak islamista u Palmiru u subotu usledio je u jeku borbe sirijske vojske za punu kontrolu nad istočnim, pobunjeničkim delovima Alepa.

Vladine snage trenutno kontrolišu 85 odsto teritorije istočnog Alepa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.