U trendu

Ruska Duma podržala ideju vraćanja Aja Sofije hrišćanima

Poslanici ruske Dume podržali su ideju da se istanbulska crkva Aja Sofija vrati hrišćanima, objavio je danas ruski sajt RBK.

Poslanik Dume iz redova Komunističke partije Ruske federacije (CPFR) i koordinator grupe poslanika za zaštitu hrišćanskih vrednosti Sergej Gavrilov je pozvao Tursku da vrati Aja Sofiju hrišćanima.

„Očekujemo da Turska preduzme taj prijateljski korak – da vrati Aja Sofiju hrišćanskoj crkvi. Ruska strana je spremna da pomogne materijalno i da angažuje najbolje ruske restauratore i naučnike da restauriraju tu crkvu“, rekao je Gavrilov i dodao: „Taj korak bi pomogao Turskoj i islamu da pokažu da je dobra volja iznad politike.“

Stranka CPFR je, takođe, saopštila da sada, kad su rusko-turski odnosi stavljeni na test zbog obaranja ruskog vojnog aviona od strane turskih lovaca pre dva dana, „međusobne prijateljske inicijative i predlozi su od posebne važnosti“.

Aja Sofiju je izgradio car Justinijan 537. godine. Služila je kao pravoslavna crkva do 1204. godine, kad je bila pretvorena u katoličku crkvu. Zatim je 1261. ponovo postala pravoslavna crkva, da bi 1453. godine osvajanjem Vizantijskog carstva od strane Turaka pretvorena u džamiju, a zatim 1975. u muzej.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.