U trendu

Ruski i turski vojni šef sastali se u Ankari

Načelnik Generalštaba ruske vojske posetio je danas Tursku radi razgovora sa svojim turskim kolegom o Siriji.

Državna turska novinska agencija Anadolija je prenela da su se general Valerij Gerasimov, načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije, i turski general Hulusi Akar sastali u sedištu Generalštaba Oružanih snaga Turske u Ankari.

Rusko Ministarstvo odbrane je večeras saopštilo da su generali „procenili stanje u Siriji, kao i mere neophodne za poštovanje prekida vatre“.

Rusija i Sjedinjene Države su sklopili sporazum na osnovu kojeg je primirje u Siriji stupilo na snagu u ponedeljak uveče, a trebalo bi da zaustavi borbe izmedju opozicije koju podržavaju SAD i vojske vlade Sirije koju podržava Rusija.

Turska i Rusija su prošle korz sedmomesečni prekid odnosa pošto je Turska oborila ruski bombarder novembra prošle godine u vreme rastuće napetosti izmedju Moskve i Ankare koje podržavaju suprotne strane u sirijskom ratu. Raskol je popravljen ubrzo nakon julskog pokušaja puča u Turskoj.

Ruski Ministarstvo odbrane kaže da su Gerasimov i Akar potvrdili „zajedničku želju za razvoj dijaloga i saradnje medju vojskama dve zemlje“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.