U trendu

Ruski ministar odbrane smenio komandu Baltičke flote

Rusko Ministarstvo odbrane otpustilo je admirala na čelu ruske Baltičke flote, Viktora Kravčuka zajedno sa još nekoliko viših oficira zbog propusta prenosi danas portal Fontanka.ru.

Ruski portal izvestio je da je oko 50 viših oficira flote otpušteno zajedno sa komandantom flote. Navedeno je da je čistka, koja je je prema agenciji AP po razmerama bez presedana u postsovjetskoj istoriji, usledila posle navodnog prikrivanja nesreće jedne podmornice zbog omaški u regrutovanju i u vojnim gradjevinskim projektima.

Rusko ministarstvo odbrane je objavilo ove smene u saopštenju sinoć, prenela je agencija TASS.

Ministar odbrane Sergej Šojgu otpustio je komandanta Baltičke flote Viktora Kravčuka, načelnika štaba  flote kontra-admirala Sergeja Popova i više oficira zbog propusta u borbenoj obuci, kao i zbog iskrivljavanja pravog stanja stvari u izveštavanju, navodi se u saopštenju ministarstva koje prenosi TASS.

Ministar i članovi kolegijuma Ministarstva odbrane izrazili su oštru i principijelnu kritiku aktivnosti zvaničnika flote zbog ozbiljnih nedostataka otkrivenih u njihovom radu, navodi se u saopštenju.

Oficiri su kažnjeni zbog ozbiljnih nedostataka u organizaciji borbene obuke, dnevnih aktivnosti vojnika, nepreduzimanja svih potrebnih mera da se poboljša stanje smeštaja osoblja, nepridavanja pažnje svojim podredjenim, kao i iskrivljavanja izveštaja o pravom stanju stvari, dodaje se u saopštenju ministarstva i kaže da su oni smenjeni sa svojih položaja i otpušteni iz vojne službe.

Mediji navode da su medju mogućim razlozima za smenu Kravčuka loš smeštaj oficira flote u glavnoj bazi, u enklavi Kaljiningrad koja se graniči sa članicama NATO Poljskom i Litvanijom. Navodno su stanovi gde su smeštene porodice oficira u tako jadnom stanju da se deo stambenog bloka srušio.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar