U trendu

Ruski muftija pozvao na obrezivanje žena – šalio se čovek!

Ruski muftija Ismail Berdijev založio se danas za univerzalno obrezivanje žena, tvrdeći da bi se na taj način smanjilo „bludničenje“.

On je kasnije, ipak, rekao da se „šalio“ kada je govorio o tom vidu genitalnog sakaćenja.

„Ukoliko bi se obrezivanje žena primenjivalo na sve žene, to bi bilo veoma dobro“, rekao je Berdijev u intervjuu za novinsku agenciju Interfaks, prenosi AFP.

Berdijev, koji je muftija Karačajevsko-čerkeskog regiona na severnom Kavkazu, kaže da obrezivanje ne sprečava žene da ispune svoje „predodređene majčinske uloge“ i poručuje da bi bilo manje „bludničenja“ ukoliko bi se sve žene obrezivale.

Muftija je, međutim, kasnije povukao svoje komentare tvrdeći da se šalio i da islamska religija ne poziva na obrezivanje žena, prenosi AFP.

Berdijev je svoje komentare izneo nakon što je jedna nevladina ruska organizacija objavila u ponedeljak izveštaj o ritualnom sakaćenju genitalija devojaka u pojedinim planinskim selima u autonomnoj republici Dagestan, na prostoru severnog Kavkaza.

AFP dodaje da je kontroverzni ruski pravoslavni sveštenik i bloger Vsevolod Čaplin podržao Berdijeva, rekavši da muslimani imaju pravo na poštovanje svoje „stare tradicije“.

Međutim, Čaplin, koji je i bivši portparol Ruske pravoslavne crkve, smatra da nema potrebe za obrezivanjem žena pravoslavne vere, jer one, kako je rekao, „ionako ne bludniče“.

Načelnik odeljenja za javno zdravlje Ministarstva zdravlja Oleg Salagai ističe da obrezivanje žena predstavlja „sakaćenje“ i ističe da ono „ni na koji način nije pozitivno“, prenela je novinska agencija RIA Novosti.

Oko 200 miliona devojaka na svetu predmet je genitalnog sakaćenja, od kojih je 44 miliona mlađe od 15 godina, pokazuju podaci Unicefa, koji su objavljeni ranije ove godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar