U trendu

Ruski zvaničnici traže dodatne informacije o smrti bivšeg Putinovog pomoćnika

Ruski zvaničnici rekli su danas da im je potrebno više informacija od SAD u vezi misteriozne smrti bivšeg pomoćnika ruskog predsednika Vladimira Putina koji je prošle jeseni nadjen mrtav u sobi luksuznog vašingtonskog hotela.

Rezultati obdukcije objavljeni su juče i pokazuju da je Mihail Lesin, bivši Putinov ministar za telekomunikacije koji je pomogao u osnivanju servisa vesti na engleskom Raša tudej (Russia Today) umro od udarca tupog predmeta u glavu i udaraca na drugim delovima tela, ali američke vlasti nisu navele kako je zadobio te povrede.

Pedesetsedmogodišnji Lesin je otrkiven u svojoj sobi u hotelu u novembru prošle godine. Ruski mediji su prvobitno javili da je imao srčani udar, pozivajući se na njegove rodjake.

„Nismo dobili nikakve detaljne informacije preko formalnih kanala komunikacije koje koristimo u ovakvim slučajevima i u svetlu ovih medijskih izveštaja nadamo se da ćemo dobiti detaljne informacije“, rekao je danas Putinov portparol Dmitri Peskov novinarima.

Portparol policije u Vašingtonu Dastin Sternbek rekao je sinoć da se aktivno istražuje slučaj Lesin i da će se sve nove informacije objavljivati kako se budu saznavale. 

Agencija Interfaks je javila da je ruski državni tužilac Juri Čajka tražio od svoje američke koleginice Lorete Linč dodatne informacije o slučaju Lesin.

Lesin je bio ministar za telekomunikacije od 1999. do 2004. godine, potom savetnik za medije ruskog predsednika Vladimira Putina, kao i direktor holding kompanije za medije gasnog giganta Gasprom. Tu funkciju je napustio prošle godine navodeći porodične razloge.

Njegovo bogatstvo se procenjuje na oko 28 miliona dolara i uključuje nekretnine u Evropi, kao i nekoliko privatnih rezidencija u Los Andjelesu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.