U trendu

Rusko Ministarstvo: Britanska rezolucija bila politički motivisana i neuravnotežena

Tekst rezolucije o Srebrenici koji je danas predložila Velika Britanija, politički je motivisan i neuravnotežen, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova (MSP), izražavajući žaljenje što su Britanci „insisirali na glasanju“.

„Žalimo što su Britanci insistirali na glasanju, bez obzira na naša višekratna upozorenja i zabrinotost balkanskog regiona zbog posledica donošenja rezolucije, koja sadrži i konfliktne elemente“, piše u saopštenju.

U saopštenju se iznosi da je prdg bio „neprihvatljiv zbog svoje političke motivisanosti, neizbalansiranosti, s pogubnim posledicama za proces nacionalnog pormirenja u BiH i na Balkanu u celini“.

„Krivica za protekle događaje bi se faktički prebacila isključivo na srpsku stranu, bez uzimanja u obzir činjenice da su sami Srbi takođe bili žrtve te tragedije“, navelo je rusko Ministarstvo.

U saopštenju se navodi da bi izdvajanje samo jednog od mnogobrojnih ratnih zločina iz tog vremena, uz zaboravljanje ostalih, bilo apsolutno neprimereno, i samo bi dovelo do produbljivanja raskola u bosanskom društvu.

Ruska strana je uzela u obzir „odustvo konsenzusa u samoj BiH, jer ni parlament ni članovi Predsedništva BiH nisu imali jedinstveno mišljenje o projektu rezolucije“.

Navodi se da je to dodatno ojačalo uverenje da će njeno donošenje samo otvoriti stare rane, i osuditi balkansko društvo na konzerviranje međuetničke napetosti i udaljiti perspektivu čvrstog mira.

„Tokom balkanske krize, region je postao svedok mnogobrojnih različitih zločina, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, koji su lišili života ljudi ranih nacionalnosti i veroispovesti“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo ukazuje da se Moskva zalaže za istragu svih zločina izvršenih u BiH prema svim etničkim grupama, uključujući Bošnjake, Srbe i Hrvate, kako bi svi krivci odgovarali.

Rusko Ministarstvo je podsetilo da je Rusija ponudila svoj projekat rezolucije, „u duhu konstruktivnosti“, koji se bazira na savršeno drugačijoj logici, okrenutoj budućnosti i nacionalnom pomirenju.

„Rusija će i ubuduće ulagati energične napore za dosledno realizovanje Dejtonskog sporazuma“, navodi se u saopštenju i dodaje da je Moskva „spremna da efikasno sarađuje u daljoj normalizaciji situacije na Balkanu, izgradnji istinskog sistema kolektivne bezbednosti, jačanju klime poverenja i saradnje“, navelo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.