U trendu

Sačuvati planetu od ekstremizma, ali i klimatskih promena

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić pozvao je danas učesnike svetskog samita o klimi u Parizu na zajedničku brigu o planeti koju „treba sačuvati od svake pretnje – i od ekstremizma, ali i od globalnih klimatskih promena“.

„One nisu samo pitanje našeg opstanka i budućnosti, mi te promene živimo i u ovom danu. One su deo naše sadašnjosti, naše stvarnosti… odgovornost naše generacije je da pokuša da pronađe rešenje kako bi se zaustavili, ili makar ublažili ovi negativni trendovi, kako bismo izbegli da budućim generacijama ostavimo svet koji bi bio nezamislivo drugačiji i opasniji“, rekao je Nikolić.

U obraćanju učesnicima Međunarodne konferencije o klimatskim promenama, Nikolić je podsetio da je Srbija dostavila svoje planove za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte u junu ove godine i time se svrstala u prvih deset zemalja sveta i prvu zemlju u regionu koja je zvanično dostavila plan nameravane nacionalne kontribucije.

Pored toga, dodao je Nikolić, „kroz nacionalnu Strategiju borbe protiv klimatskih promena sa akcionim planom do kraja 2018. predstavićemo i konkretne mere za postizanje ovih ciljeva koji će ujedno i biti naš osnov za reviziju i, eventualno, dodatno smanjenje emisija“.

Nikolić je naglasio da je za Srbiju kao zemlju u razvoju koja teži članstvu u Evropskoj uniji i radi na harmonizaciji domaćeg zakonodavstva sa evropskim tekovinama, od izuzetnog značaja tehnička, tehnološka i finansijska podrška međunarodne zajednice u jačanju kapaciteta, transferu tehnologija i prenošenju znanja i iskustava.

„Ako pomognu zemljama u razvoju, razvijene zemlje će pomoći i sebi, jer klimatske promene ne znaju ni za granice ni za bogate i siromašne. Posledice se prelivaju globalno, po čitavoj planeti. I najjača država je slamka na vetru pred ćudima prirode“, dodao je u govoru dostavljenom medijima.

Nikolić je ocenio da je samit u Parizu „jedinstvena prilika da se postigne konsenzus o zaustavljanju procesa zagrevanja planete koji već poprima kobne posledice“ i izrazio nadu da će „iznedriti postizanje međunarodnog dogovora koji će mobilisati sve države članice“.

„Definisane akcije i mere moraju biti jasne, efikasne i pravedne, utvrđene pravno obavezujućim međunarodnim dogovorom. Svako od nas mora učestvovati u njima, uz uvažavanje međunarodnih principa, kao i nacionalnih mogućnosti i specifičnosti“, rekao je Nikolić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar