U trendu

SAD, Britanija, Francuska i Nemačka u UN osudile iransku nuklearnu probu

SAD, Velika Britanija, Francuska i Nemačka zatražile su od Komiteta za sankcije Saveta bezbednosti UN da istraži nedavne iranske raketne probe kojima je, kako ocenjuju, prekršena rezolucija UN.

O ovom pitanju su, na zahtev Vašingtona, juče posle podne održane konsultacije u Savetu bezbednosti UN iza zatvorenih vrata, javljaju agencije. 

Komitet za sankcije trebalo bi da razmotri da li je Iran prekrišio Rezoluciju 1929 Saveta bezbednosti UN iz 2010. godine.

U pismu članovima Saveta bezbednosti, u koje su agencije imale uvid, ove četiri zemlje osuđuju „grubo kršenje paragrafa 9“ rezolucije i apeluje se na Komitet da na „to kršenje adekvatno odgovori“.

U pismu se, uz podatke o lansiranju, navodi i da je testirani balistički projektil sposoban da nosi nuklearno oružje. 

Diplomate ocenjuju da su nove sankcije Iranu malo verovatne budući da je Teheran s velikim silama u julu sklopio istorijski sporazum kojim se ukidaju sankcije u zamenu za ograničenje iranskog nuklearnog programa. 

Za nove sankcije bi bila potrebna i podrška Rusije i Kine, a obe zemlje mogu da ulože veto na ovaj predlog u Savetu bezbednosti UN.   

Iran je 11. oktobra uspešno izveo probu balističke rakete dugog dometa zemlja-zemlja.

To je prva takva proba otkad su Iran i šest svetskih sila postigle sporazum o iranskom nuklearnom programu.

Zapad optužuje Iran da razvija nuklearni program zbog atomskog oružja, što Teheran negira, navodeći da program ima mirnodopske svrhe. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.