U trendu

SAD će pomoći jedinici za brzo reagovanje NATO

SAD će obezbeditie oružje, letelice i živu silu, uključujući komandose, za NATO jedinicu za brzo reagovanje, najavio je juče u Minsteru, u Nemačkoj, ministar odbrane SAD Ešton Karter.

Kako je ranije saopšteno, cilj te formacije je da pomogne Evropi u odbrani od spoljnih pretnji, uključujući Rusiju na istoku i radikalne ekstremiste na jugu.

Planirano je da SAD pomognu u obaveštajnim poslovima i nadzoru, logistici, kao i da obezbede jedinice za specijalne operacije, transportnu avijaciju, bombardere, lovce i projektile za bojne brodove. Nije predviđeno veliko učešće američkih kopnenih snaga.

Karter je saopštio detalje američkog angžovanja nakon sastanka s ministrima odbrane Nemačke, Norveške i Holandije u Minsteru. Te države su se složile da obezbede vojnike za NATO jedinicu visoke borbene gotovosti.

Američki ministar odbrane ranije je u Berlinu pozvao Nemačku i druge članice NATO-a da se ujedine pred „ruskom agresijom“ i drugim bezbednosnim pretnjama u regionu, ali je naglasio da SAD „ne želi hladni, a kamoli vruć rat sa Rusijom“.

On će nakon Nemačke posetiti Estoniju i Brisel, gde će se sastati sa ministrima odbrane NATO-a.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar