U trendu

SAD: Godišnji razgovori Vašingtona i Pekinga iskreni i direktni

Predstavnici vlasti SAD i Kine počeli su sinoć u Vašingtonu redovni godišnji dijalog, koji obe strane ocenjuju kao „iskren i direktan“, o mnogim pitanjima, kao što su hakerski napadi, pomorski sukobi, poštovanje ljudskih prava, saradnja u borbi protiv klimatskih promena, Iran i Severna Koreja.

Amerčki državni sekretar Džon Keri i ministar finansija Džejkob Lev razgovarali su sinoć na radnoj večeri s šefom kineske diplomatije Jangom Đijećijem i potpredsednikom kineske vlade Vangom Jangom. Danas i sutra su predviđena još dva sastanka.

To je sedmo izdanje „strateškog i ekonomskog dijaloga SAD i Kine“, godišnji sastanak koji se naizmenično održava u Pekingu i Vašingtonu.

„Želimo da proširimo bilateralnu saradnju u vezi s mnogim međunarodnim pitanjima kao što su privredni razvoj, klimatske promene, humanitarna pomoć i zaštita okeana“, izjavio je portparol Stejt departmenta Džon Kirbi.

Američke vlasti su pozdravile „koordinaciju američke i kineske politike prema regionalnim pitanjima kao što su Iran, Irak, Sirija, Severna Koreja i Avganistan“.

Kineska agencija Sinhua javila je da su SAD i Kina „posebno angažovane u oblasti bezbednosti“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar