U trendu

SAD i Kina na sastanku na visokom nivou

Američki izaslanici danas su na početku dijaloga SAD-Kina na visokom nivou u Pekingu tražili od kineskih zvaničnika da Kina smanji prekomernu proizvodnju čelika koja preplavljuje globalna tržišta i da postigne diplomatski dogovor oko teritorijalnih sporova u Južnom kineskom moru.

Godišnji sastanak dve strane na kome učestvuju ministri spoljnih poslova i trgovine kao i drugi zvaničnici ima za cilj da spreči konflikte.

Zvaničnici priznaju da postoje razlike po brojnim pitanjima, ali su više puta naglasili da su zainteresovani za prijateljsku saradnju i obećali da rade zajedno na ubedjivanju vlada širom sveta da ratifikuju Pariski sporazum o smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Godišnji Strateški i ekonomski dijalog retko donese sporazume o glavnim pitanjima ali daje, kako kažu zvaničnici obe strane, vrednu pozornicu za izlaganje sporova, račišćavanje nesporazuma i razmenu iskustava.

Američku stranu ove godine predvode američki državni sekretar Džon Keri i ministar trgovine Džejkob Lu, a kinesku stranu vicepremijer Vang Jang i državni savetnik Jang Djieči.

Peking je ove godine najavio planove o smanjenju obima svojih državnih industrija čelika i uglja, uz gubitak miliona radnih mesta. Medjutim planovi za druge prevelike sektore, uključujući sektore aluminijuma, stakla i solarnih panela još nisu izloženi.

U govoru na ceremoniju otvaranja kineski predsednik Si Djinping obećao je delovanje na smanjenju prekomernih industrijskih kapaciteta, ali nije najavio nove inicijative.

Kineski ministar finansija Lu Dživei rekao je da je Kini potrebno vreme da dozvoli da tržišne snage smanje prevelike proizvodne kapacitete.

„Kina više nije centralno planirana privreda. Ne možemo naložiti firmama nešto da urade. Smanjićemo prekomerne kapacitete preko tržišnih sila“, rekao je kineski ministar.

Po pitanju životne sredine obe strane su se obavezale da će nastojati da se Pariski sporazum ratifikuje i da ubede druge vlade da ga sprovode.

Keri je opisao saradnju po pitanju klime kao „jedan od najjačih stubova našeg odnosa“. On je izrazio nadu da će u istom duhu kompromisa da se rešavaju sporovi oko pomorske bezbednosti i ljudskih prava.

Još jedna škakljiva tema su nuklearne provokacije Severne Koreje i kako na njih odgovoriti. Keri je rekao da dve strane moraju da imaju zajednički stav prema Severnoj Koreji kao što je to bilo prošle godine kada je postignut nuklearni dogovor s Iranom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar