U trendu

SAD i saveznici za jaču borbu s Islamskom državom

Američki ministar odbrane Eš Karter izjavio je danas da su se ministri odbrane koalicije koju predvode SAD dogovorili da pojačaju kampanju protiv ekstremista Islamske države u Iraku i Siriji.

U Parizu su se danas sastali ministri odbrane SAD, Francuske, Australije, Nemačke, Italije, Holandije i Velike Britanije da razgovaraju o borbi protiv Islamske države.

Na konferenciji za novinare s francuskim ministrom odbrane Žan-Ivom Le Drianom, Karter je rekao da je postignut širok sporazum o planu za koordinaciju borbe s Islamskom državom u narednoj godini i da se od ekstremista oslobode ključni gradovi u Iraku i Siriji.

„Dogovorili smo se da moramo više da uradimo“, rekao je Karter posle radnog ručka s kolegama ministrima odbrane.

Karter je najavio da će se predstavnici 26 država u koaliciji za borbu protiv Islamske države, kao i Iraka, sastati u Briselu sledećeg meseca na nastavku razgovora.

Američki i francuski ministri pozvali su medjunarodnu koaliciju da iskoristi priliku kako bi se ubrzao poraz Islamske dražave.

„Pošto se Islamske država povlači i pošto smo uspeli da utičemo na njene resurse na terenu, sada je trenutak da pojačamo naše kolektivne snage koherentnom vojnom strategijom“, rekao je Le Drian.

Ministri odbrane su u Parizu razmatrali planove za zauzimanje dva velika grada u Iraku i Siriji koja su uporišta Islamske države. Koalicija želi da pomogne iračkim i kurdskim snagama da zauzmu Mosul na severu Iraku, kao i umerenim snagama sirijske opozicije da isteraju ekstremiste iz Rake koju je Islamska država proglasila za svoju prestonicu.

„Raka i Mosul moraju biti zauzeti“, rekao je Le Drian, dodajući da se to može postići jedino ako koalicija podrži lokalne snage na terenu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar