U trendu

SAD: Islamska država ima tajne ćelije u V. Britaniji, Nemačkoj i Italiji

Islamska država ima tajne ćelije u Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Italiji, izjavio je visoki zvaničnik američke obaveštajne službe, Džejms Kleper, komentarišući izjavu američkog predsednika da Evropa mora „više da doprinese borbi protiv IS“.

Na pitanje novinara SNN-a da li u Nemačkoj, Velikoj Britaniji i Italiji IS ima tajne ogranke poput onih koji su izveli smrtonosne napade u Briselu, Kleper je kratko odgovorio: „Da, imaju“.

Metju Levit iz vašingtonskog Instituta za bliskoistočnu politiku, rekao je za CNN da dokazi o aktivnostima IS u ovim zemljama „nisu novost“, ali je dodao da jeste novost „Kepova javna potvrda njihovog postojanja“, prenosi CNN.

Levit, bivši zamenik pomoćnika sekretara za bezbednost, rekao je da, bez obzira što su Francuska i Belgija trenutno u fokusu, hapšenja osumnjičenih terorista se uveliko sprovodi i u Velikoj Britaniji i Nemačkoj.

Prilikom posete Hanoveru, predsednik Obama je izjavio da „teroristi rade sve što je u njihovoj moći u napadima na naše gradove i građane, tako da i mi moramo da radimo sve što je u našoj moći da ih zaustavimo“.

„IS je najveća pretnja našim narodima“, rekao je američki predsednik i dodao da „Evropa i NATO moraju više da doprinesu ovoj borbi“.

Nemačka je obezbedila trenere za obuku i finansijsku pomoć lokalnim snagama, ali njena vojska nije uključena u vazdušne napade na IS u Iraku i Siriji, piše CNN.

Levit je izjavio da je najveći problem Evrope „nedostatak razmene podataka obaveštajnih sluižbi i loša međusobna sarađa“.

Frenk Kilufo, direktor Centra za Sajber i unutrašnju bezbednost Univerziteta Dzordž Vašington, izjavio je za CNN da se cela Evropa suocava sa pretnjom operativaca Islamske države, koji se infiltriraju među migrante.

„Obzirom na veliki broj stranih boraca iz cele Evrope koji su putovali u Siriju i Irak da se priključe IS, nije iznenađujuće da se neki od njih vraćaju na poznate terene“, rekao je Kilufo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.