U trendu

SAD koristi „apače“ helikoptere u Mosulu

Sjedinjene Američke Države koriste jurišne helikoptere „apače“ u borbi za Mosul, koji se nalazi u rukama takozvane Islamske države, saopštio je Pentagon.

Prema rečima portparola Pentagona Pitera Kuka, američka vojska, koja pomaže iračkim snagama, koristi nekoliko „apač“ helikoptera protiv vozila sa eksplozivom, koje džihadska grupa koristi za ubilačke bombaške napade.

On je ocenio i da ti helikopteri imaju značajan efekat.

„Očekujemo da će njihova okretnost i preciznost nastaviti da omogućava napredak iračkim snagama u onome za šta smatramo da će biti teška borba“, dodao je Kuk.

Međutim, SAD koristi samo nekoliko tih helikoptera, a zvaničnici kažu da je reč o jednocifrenom broju helikoptera.

Pre angažovanja u Mosulu, američka vojska je koristila „apače“ samo povremeno za borbene operacije protiv džihadista, posebno u dolini reke Tigar u junu.

Njihovo korišćenje odražava rastući nivo rizika koji je administracija predsednika Baraka Obame morala da prihvati kako bi porazila Islamsku državu u Iraku, naveo je AFP.

Helikopteri „apač“ lete niže i sporije od borbenih helikoptera i bombera, čineći ih mnogo ranjivijim za neprijatelja i povećavajući rizik od žrtava.

Predsednik SAD Barak Obama je, nakon što je video poteškoće sa kojima se iračke snage suočavaju u borbi sa džihadistima, promenio svoju politiku i omogućio specijalnim snagama akcije u kojima će uhvatiti ili ubiti vođe Islamske države.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar