U trendu

SAD kritikuju Rusiju za smrt civila u Siriji

SAD su večeras oštro kritikovale Rusiju da u njenim vazdušnim napadima u Siriji strada veliki broj civila i optužile je da potkopava napore za postizanje primirja izmedju snaga predsednika Bašara Asada i vodećih pobunjeničkih grupa.

Iznenadjujuće oštra kritika, kako ocenjuje AP, dolazi u trenutku kada Vašington očekuje podršku Moskve za početak mirovnog procesa u Siriji koji bi obema stranama omogućio da se koncentrišu na borbu protiv Islamske države, odnosno da unište tu ekstremističku grupue.

Očekuje se da bi pregovori predstavnika vlasti u Damasku i opozicije mogli da počnu idućeg meseca. 

AP, medjutim, podseća da SAD nisu zadovoljne načinom na koji Rusija od septembra izvodi vazdušne napade u Siriji, za koje tvrde da su manje upereni protiv Islamske države, a više na snage opozicije koja se bori protiv Asadovog režima.

Portparol Stejt departmenta Mark Toner rekao je novinarima da su izveštaji iz Sirije „izuzetno uznemirujući“.
 
Prošle nedelje je organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel optužila Rusiju za upotrebu klaster bombi i neseliktivno bombardovanje ciljeva.

U Vašingtonu sa navodi i da je državni sekretar Džon Keri ove nedelje pozvao svog ruskog kolegu Sergeja Lavrova kako bi mu preneo ovu zabrinutost SAD.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar