U trendu

SAD ne odustaju od izručenja Snoudena

Vlada SAD neće odustati od zahteva za izručenje Edvarda Snoudena koji se tereti za krađu više hiljada obaveštajnih dokumenata, uprkos novom pozivu predsedniku Baraku Obami za pomilovanje, saopštili su danas američki zvaničnici.

Zvaničnici navode da su očekivali da će Snoudenove pristalice izkoristiti premijeru filma „Snouden“ koji je režirao Oliver Stoun, kako bi pojačali javnu kampanju za njegovo pomilovanje nekoliko meseci pre isteka mandata Baraka Obame, prenosi Rojters.

Bivši saradnik Agencije za nacionalnu bezbednost SAD Edvard Snouden i osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž našli su se na poternicama Ministarstva odbrane SAD sa upozorenjem – „Ozloglašeni špijuni“.

Kako je objavljeno na Tviter nalogu Vikiliksa, na plakatima su portreti sa opisima njih dvojice, prenosi Sputnjik.

Američki uzbunjivač i bivši obaveštajac Edvard Snouden pozvao je predsednika SAD Baraka Obamu da ga pomiluje, navodeći da je bilo „moralno neophodno“ obelodaniti podatke o masovnom nadzoru.

„Da nije bilo tih saznanja, tih otkrića, bilo bi nam gore“, ocenio je Snouden, koji je proveo tri godine u izgnanstvu u Rusiji, nakon što je izazvao jedan od najvećih skandala sa curenjem informacija u američkoj istoriji.

Snouden, čija dozvola za boravak u Rusiji ističe naredne godine, poručio je i da je spreman da provede vreme u zatvoru u SAD i da se „mnogo žrtvuje za svoju zemlju“, preneo je AFP.

„Postoje zakoni u knjigama, koji govore jedno, ali možda zbog toga moć pomilovanja i postoji – za izuzetke, za stvari koje mogu izgledati nazakonito na slovima na papiru, ali kada ih gledamo moralno, kada ih gledamo etički i kada pogledamo rezultate, čini se da su bile neophodne“, poručio je Snouden iz Moskve u intervjuu putem video linka za britanski „Gardijan“.

Snouden je u maju 2013. godine napustio posao u Nacionalnoj bezbednosnoj agenciji i otputovao u Hongkong odakle je počeo da objavljuje poverljive podatke o globalnim programima za praćenje izazvavši jedan od najvećih skandala sa curenjem informacija u američkoj istoriji.

Snouden je stigao u Hongkong 20. maja 2013. i počeo da objavljuje informacije o tome kako je NSA prisluškivala telefone i kompjuterske sisteme izavavši zabrinutost vlada širom sveta.

Nestao je iz svog hotela 10. juna a zatim je 23. juna napustio Hongkong i otišao u Moskvu, izbegavši pravodsudne vlasti SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.