U trendu

SAD odbacuju optužbe i navode Međunarodnog krivičnog suda

SAD su odbacile optužbe i saopštile da američki vojnici i agenti u Avganistanu nisu predmet istrage Međunarodnog krivičnog suda (MKS) i da bi bilo kakva istraga u vezi njihovih akcija kao ratnih zločina bila nepodesna i neprikladna pošto SAD nisu ratifikovale osnivački Rimski statut tog suda.

„Mi imamo snažan nacionalni sistem istrage i odgovornosti“, istakla je portparolka Stejt departmenta Elizabet Trido i dodala da SAD temeljno istražuju sve optužbe protiv svojih službenika, navodi AFP.

Američka vojska i CIA su možda počinili ratne zločine u Avganistanu „okrutnim i nasilnim“ ispitivanjem zatvorenika u periodu između 2003. i 2014. godine, izjavila je u ponedeljak glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Fatou Bensouda.

Predstavljajući rezultate duge preliminarne istrage o zločinima u Avganistanu, ona je rekla da se čini da su talibani, avganistanska vojska i američke snage, kao i CIA, počinili ratne zločine.

Ovo je prvi put da se iznose navodi o „ratnim zločinima mučnjem i zlostavljanjem od strane američke vojske razmeštene u Avganistanu, kao i u tajnim zatvorima CIA“, prenosi AFP.

Postoji „razumna osnova da se veruje da su tokom ispitivanja ovih pritvorenika…pripadnici američkih oružanih snaga SAD i CIA primenjivali tehnike koje se mogu izjednačiti sa činjenjem ratnih zločina torture, okrutnog postupanja, silovanja, što predstavlja atak na lično dostojanstvo“, rekla je Bensouda.

Mada SAD nisu ratifikovale osnivački Rimski statut suda, ovakva istraga bi prvi put izložila američku vojsku istrazi Međunarodnog krivičnog suda.

Međutim, male su šanse da neki američki vojnik završi na optuženičkoj klupi u Hagu, navodi AFP i dodaje da je Vašington uvek nastojao da zaštiti svoje snage od međunarodnog krivičnog gonjenja.

Međunarodni krivični sud uspostavljen je u Hagu 2002. godine kako bi sudio odgovornima za najteže zločine za šta nacionalni sudovi nisu sposobni ili voljni da sude.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar