U trendu

SAD pod pritiskom da usvoje vojnu strategiju u Siriji

Dve nedelje od početka ruske vojne intervencije u Siriji, SAD se nalaze pod pritiskom da u toj zemlji prošire svoju vojnu operaciju koja je za sada ograničena na vazdušne napade protiv džihadista, ocenila je danas agencija Frans pres.

Pentagon je naveo da rusko bombardovanje ne bi trebalo da promeni tok američke vojne akcije u Siriji. Međutim, mnogi veruju da je Rusija duboko promenila situaciju na terenu u korist sirijskog predsednika Bašara el Asada koji, prema Vašingtonu, treba da ode s vlasti.

„Rusija nas izvlači iz tromosti u koju smo uronili više od godinu dana, kada smo smatrali da je Islamska država najveća pretnja, a niko to nije verovao“, izjavio je Frans presu Patrik Skiner iz grupe Sufan, udruženja koji sprovodi razna istraživanja o pretnjama u svetu.

Skiner je ocenio je se u Siriji vodi građanski rat – za i protiv Asada, zbog čega se nije toliko razmišljalo o Islamskoj državi.

Republikanski senator Džon Mekejn, veliki kritičar politike američkog predsednika Baraka Obame na Bliskom istoku, predložio je ove nedelje američkoj administraciji da pojačaju vojno prisustvo i angažman u Siriji.

Mekejn se zalaže za stvaranje zone zabrane leta u Siriji kako bi izbeglice i pobunjenici bili zaštićeni od napada sirijskog režima.

Hilari Klinton, favorit demokrata za kandidata na predsedničkim izborima u SAD, takođe je ocenila da bi zona zabrane leta mogla da bude od koristi i za bezbednost međunarodne koalicije predvođene SAD, koja više od godinu dana bombarduje položaje džihadista u Siriji.

Obamina administracija za sada je samo usredsređena na pronalaženje dogovora s Rusijom o izbegavanju incidenata na sirijskom nebu tokom odvojenih vazdušnih napada.

Izvori Pentagona sinoć su saopštili da će američki i ruski vojni zvaničnici verovatno narednih dana potpisati sporazum o sprečavanju incidenata na sirijskom nebu.

„Sporazum bi mogao da bude potpisan i primenjen u narednim danima“, rekao je neimenovani izvor Pentagona posle treće video konferencije predstavnika ministarstava odbrane SAD i Rusije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.