U trendu

SAD potvrdile da su gađale Adnanija, ne i da je mrtav

Sjedinjene Američke Države su izvele vazdušni udar čija je meta bio portparol takozvane Islamske države (IS) Abu Muhamad al Adnani, potvrdio je zvaničnik Pentagona nakon što je IS objavila da je on ubijen.

Američki zvaničnik je rekao da je meta vazdušnih udara bilo jedno vozilo u gradu al Bab u Siriji, ali nije želeo da kaže da li je Adnani ubijen, prenosi Rojters.

Novinska agencija Islamske države Amak prethodno je objavila da je Adani, jedan od pripadnika IS sa najdužim stažom, ubijen „dok je nadgledao operacije protiv vojne kampanje u Alepu“.

Islamska država drži teritorije u provinciji Alepa ali ne i u samom gradu gde se pobunjenici bore protiv snaga sirijske vlade.

Amak nije navela kako je tačno Adnani ubijen.

Adnani je Sirijac iz sirijskog grada Idliba, koji se zakleo na vernost Al Kaidi, „prethodnici IS“, pre više od 10 godina, navodi Institut Brukings i ističe da su jednom uhapsile američke snage u Iraku su ga uhapsile.

On je bio glavni stručnjak za propagandu ekstremističke džihadističke grupe od kada je junu 2014. godine objavio da će ona uspostaviti savremeni kalifat, koji zahvata velike delove teritorije koje je zauzela u Iraku i susednoj Siriji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar