U trendu

SAD razmatra vojnu intervenciju na Asadove snage u Siriji?

Američke vlasti razmatraju mogućnost vojne intervencije u sirijskom sukobu, piše ”Vašington post“, a prenose inostrani mediji.

List navodi da je prošle nedelje u Beloj kući održan sastanak predstavnika Stejt departmenta, CIA i načelnika štaba američkih oružanih snaga, na kojem se razmatralo pitanje primene vazdušnih udara na položaje sirijske vojske.

Diskusija će se, verovatno, nastaviti na sastanku Saveta za nacionalnu bezbednost pod rukovodstvom predsednika Baraka Obame.

Sastanak bi mogao da bude održan već ovog vikenda.

Prema rečima jednog od učesnika, među opcijama koje se razmatraju su napad na piste sirijskog vazduhoplovstva krstarećim raketama i drugim oružjem dugog dometa. Takođe je iznet predlog da se operacija sprovede u tajnosti da bi izbeglo protivljenje Bele kuće protiv napada na položaje sirijske vlasti bez odobrenja Saveta bezbednosti UN.

Osim toga, list navodi da su predstavnici CIA i Generalštaba podržali mogućnost „kinetičkih“ akcija usmerenih na sirijsko rukovodstvo. Istovremeno ove strukture smatraju da bi pad Alepa mogao da podrije „američke protivterorističke ciljeve u Siriji“, rekao je drugi izvor lista. U ovom slučaju malo je verovatno da će Obama odobriti vazdušne udare, ističe „Vašington post“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.