U trendu

SAD upozoravaju Rusiju da u Siriji napada samo IS i Al kaidu

Američki sekretar za odbranu, Eš Karter izjavio je u sredu da se čini da su ruski vazdušni udari u Siriji za metu imali i teritorije na kojima nisu borci Islamske države.

„Izgleda da su bili u područjima u kojima verovatno nema snaga Islamske države“, rekao je Karter komentarišući ruske avionske napade i dodao da bi rezultat takve akcije neizbežno bilo raspirivanje građanskog rata u Siriji.

Državni sekretar Džon Keri ranije danas je u Savetu bezbednosti UN rekao da SAD neće imati primedbe ako ruske snage napadnu Islamskudržavu ili Al Kaidu, ali da bi napadi čiji je cilj pomoć sirijskom predsednik Bašaru Asadu bili zabrinjavajući. 

Karter je rekao da ne može da potvrdi izveštaje da su ruski avioni pogodili i civilne ciljeve, ali je dodao da, „ako se to dogodilo, to je još jedan razlog zašto takva akcija može i hoće imati povratni udarac za Rusiju“.
  
Izjave američkog ministra izazvale su trenutni odgovor šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova koji je novinarima šturo rekao „ne slušajte Pentagon o ruskim napadima“, i uputio ih na sajt ruskog ministarstva odbrane.  

Karter je izrazio razočaranje što Rusija ne koristi zvanične kanale kako bi Vašington unapred obavestila o svojim napadima iz vazduha, već je umesto toga poslala jednog zvaničnika u Ambasadu SAD u Bagdadu, što je nazvao neprofesionalnim upadom.

„Time što podržavate Asada i, kako izgleda, napadate svakog ko se bori protiv Asada, borite se protiv ostatka zemlje Sirije. To nije naš stav. U najmanju ruku, nekim delovima opozicije protiv Asada mesto je u političkoj tranziciji koja vodi unapred. Zato je ruski pristup osuđen na propast“, rekao je Karter.

On je najavio da bi dodatni zvanični razgovori s Rusijom trebalo da počnu ovih dana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.