U trendu

Sajber napadi parališu delove Evrope?

Nemački ekspert za IT bezbednost Timo Kob upozorava da države i teroristi proširuju svoje granice ratovanja i postaju sve aktivniji na Internetu, dodajući da tehničke mogućnosti dozvoljavaju da se napadnu kako kućni uređajj, tako i bankarski sistemi.

„Najveću brigu mi zadaju napadi na snabdevanje električnom energijom, kao i posledice toga po stanovništvo. Posledice isključenja struje bile bi dramatične. Ako se zna koliko su povezane mreže za snabdevanje strujom u Evropi onda se može jasno prepostaviti da bi “dobar napad“ mogao da parališe velike delove kontinenta, posebno što na to nismo dobro pripremljeni“, upozorio je on za bečki „Prese“.

Kob naglašava da jedino što nas je do sada štitilo od „razarajućeg“ sajber-napada jeste činjenica da se time ne može zaraditi novac.

„U međuvremenu, međutim, postoje konflikti u kojima postoji motivacija za tako nešto“, ukazao je on.

Kob upozorava da su granice rata proširene, i da se na protivnika više ne šalju tenkovi, već hakeri.

To, kako dodaje, važi i za takozvanu Islamsku državu, koja je suočena sa napadima na teritoriji koju je osvojila i koja proširuje zonu konflikta na Evropu.

„Logičan nastavak bio bi proširenje aktivnosti na sajber ciljeve. Greška je ako razmišljamo po starom sistemu da staromodna verska shvatanja isključuju poznavanje tehnologija“, naglašava on, dodajući da svaki uređaj koji ima IP adresu postaje potencijalni cilj za napade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar