U trendu

Samit posvećen izbegličkoj krizi u Ujedinjenim nacijama

Generalna skupština Ujedinjenih Nacija organizovaće samit posvećen izbegličkoj krizi, u sedištu UN u Njujorku, u ponedeljak, 19. septembra, tokom kojeg će biti reči o strategiji za postupanje na internacionalnom nivou kada je u pitanju izbeglička kriza.

Kako se navodi u saopštenju Međunarodne organizacije SOS Dečija sela, na samitu će učestvovati i predstavnici te organizacije, kao i SOS Dečijih sela Meksiko.

To će biti prilika, kako se ističe, da se što će biti prilika da se predstave primeri dobre prakse iz rada sa izbeglicama, posebno sa decom izbeglicama, kao i načini na koje je ta organizacija, tokom izbegličke krize, delovala širom sveta.

“Pružali smo pomoć ugroženoj deci i porodicama, radili na njihovom ujedinjavanju, pomagali im u prevazilaženju traume, obezbedili sigurna mesta za decu, brinuli o deci i maloletnicima bez pratnje“, rekao je tim povodom predsednik Međunarodne organizacije SOS Dečija sela Sidarta Kaul.

On je dodao da se posao te organizacije tu ne završava, već da mora da osigura da države i zajednice obezbede poštovanje prava dece izbeglica, obezbede im zaštitu, brigu, parvo na obrazovanje i sigurnost.

Jedna od ključnih poruka SOS Dečijih sela na Međunarodnom samitu biće neophodnost poštovanja dece i dečijih prava, bez obzira na status njihovih roditelja, navodi se u saopštenju.

SOS Dečija sela Srbija, kao deo Međunarodne organizacije SOS Dečija sela, od avgusta prošle godine sprovode program urgentne pomoći izbeglicama sa Bliskog Istoka “Solidarnost”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.