U trendu

Samo u subotu devetoro Poljaka umrlo na mrazu

Zakasnela zima i mrazevi do 20 stepeni ispod nule od početka godine kose Poljake i samo tokom subote od smrzavanja je umrlo njih devetoro, saopštio je danas Centar za bezbednost pri poljskoj vladi.

„Od 1. novembra u Poljskoj je od smrzavanja umrlo 27 ljudi. U subotu devetoro, u petak troje“, kazala je danas poljskoj televiziji TVP info Ana Adamkjevic iz Centra za bezbednost vlade.

Institut Meteorologije i vodoprivrede upozorio je da je nakon gotovo prolećnog Božića koji je ove godine bio topliji čak od uskršnjih praznika stigao udar prave zime i da i dalje mogu da očekuju mrazeve koji prelaze i 20 stepeni ispod nule.

U Varšavi je jutros bilo 16 stepeni ispod nule i vlasti apeluju na Poljake da ne prolaze ravnodušno pored ljudi koji su zaspali na mrazu na otvorenom ili se kriju u negrejanim prostorijama, već da pozovu policiju koja će na mesto poslati neku od svojih vanrednih zimskih patrola.

Za beskućnike su otvorena vrata azila i menzi gde mogu da se zagreju i popiju vrući čaj i pojedu topli obrok.

Čim se temperature spuste do nule mnogi Varšavljani, ali i stanovnici drugih gradova širom Poljske obično usliše redovni zimski apel gradskih vlasti da otvore prozore podruma kako bi u njima mogle da se zagreju mačke lutalice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.