U trendu

Sanders pobedio u Oregonu, Klintonova u Kentakiju

Kandidat za predsedničku nominaciju Demokratske stranke na izborima u SAD Berni Sanders pobedio je na unutarstranačkim izborima u Oregonu i tako ostao u trci za nominaciju, dok je njegova stranačka rivalka Hilari Klinton odnela pobedu u Kentakiju. 

Borba u Kentakiju bila je veoma tesna, ali je Klinton na Tviteru proglasila pobedu u toj saveznoj državi i zahvalila svojim pristalicama na podršci.

Bivša prva dama i državna sekretarka SAD osvojila je skoro sve glasove i tako zadržala vodjstvo od jedan odsto posle nekoliko poraza od Sandersa.

Pretkandidat Republikanske stranke Donald Tramp je odneo ubedljivu pobedu u Oregonu, gde je Sanders proglašen pobednikom neposredno posle završetka glasanja.

Sanders je u gooru obećao svojim pristalicama da će nastaviti borbu, iako mu je potrebno da osvoji oko dve trećine preostalih delegata kako bi prestigao Hilari Klinton.

Klinton je trenutno u prednosti sa oko 300 delegata više od Sandersa, a rezultati u Kentakiju i Oregonu nisu doneli značajniju promenu, te bivša državna sekretarka ostaje u trci za nominaciju uoči izbora u Nju Džersiju 7. juna.

Tramp je pobedio na jedinom republikanskom nadmetanju u Oregonu. Milijarder je u utorak osvojio devet delegata u Guamu i trenutno ima 1.143 delegata, dok mu je za nominaciju neophodno 1.237.

Suprug Hilari Klinton, bivši predsednik Bil Klinton, poslednji je demokrata koji je osvojio Kentaki i potom pobedio na predsedničkim izborima, a bivša državna sekretarka pokušaće da ponovi uspeh svog supruga.

Sledeće glasanje zakazan je za 7. jun u Kaliforniji, Nju Džersiju i u još četiri države, a za 14. jun u Distriktu Kolumbija. Poa dosadašnjem zbiru delegata i superdelegata, Hilari Klinton ima oko 96 odsto šanse da osvoji predsedničku nominaciju svoje stranke.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.