U trendu

Sanders prikupio više novca nego Hilari Klinton

Kandidat za predsedničku nominaciju demokrata Berni Sanders nadmašio je svoju rivalku Hilari Klinton u prikupljanju novca preko interneta što će mu omogućiti snažniju borbu u trci za Belu kuću.
Levičarski kandidat koji kritikuje velike novce u politici, preko interneta je sakupljao uglavnom male priloge, u proseku 27 dolara, što je stoti deo zakonski maksimalnih 2.700 dolara, koliko od pristalica obično dobijaju predsedenički kandidati, medju kojima je i Klinton.

Posle ubedljive pobede u utorak na stranačkom glasanju u Nju Hempširu Sanders je prikupio šest miliona dolara za 24 časa, dok je nedelju dana ranije posle tesnog poraza u Ajovi prikupio tri miliona dolara.

Prikupljanjem malih donacija preko interneta Sanders je u januaru dobio više novca od Hilari Klinton, a donacije posle glasanja u Ajovi i Nju Hempširu pomoći će mu da je nadmaši i ovog meseca. To će mu omogućiti da vodi kampanju i na sledećim stranačkim glasanjima.

Sanders je od početka kampanje imao samo devet tradicionalnih skupova za prikupljanje novca za kampanju, dok je Klinton imala više od 100.

Finansijski izveštaji o kampanjama pokazuju da je Sanders 72 odsto novca prikupio od ljudi koji daju 200 ili manje dolara, dok je kod Klinton taj procenat 16 odsto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.