U trendu

IT saradnici Klintonove odbijaju da svedoče protiv nje

Tri bivša IT saradnika Hilari Klinton, od kojih je jedan postavio kontroverzni mejl server u periodu dok je vršila funkciju državnog sekretara, ignorisali su naredbu za svedočenjem koje je trebalo da se održi danas pred kongresnim komitetom.

Dva IT tehničara, Paul Kombeta i Bil Torton, su se pojavili pred kongresnim odborom, položili zakletvu i iskoristili svoje pravo da ne odgovaraju na postavljena pitanja, što je trajalo oko desetak minuta, prenosi Rojters.

Elija Kaming, najstariji član komiteta demokrata je izrazio siompatije za postupak IT tehničara jer, po njegovim rečima „republikanci celu aferu koriste kako bi obrukali Klintonovu“, ali je oštro kritikovao Paglijana zato što se uopšte nije pojavio pred odborom.

Odsustvo IT inženjera koji je postavio kotroverzni server, Brajana Paglijana, sa svedočenje je rasplamsalo raspravu o Klintonovoj odgorornosti u završnoj fazi predsedničke kampanje.

Pagliano je primio sudski poziv od Kongresa da svedoci pred odborom Predstavničkog doma ali se nije pojavio, prenosi AFP.

„Kada se uruče sudski pozivi koje je uputio Kongres SAD, više nemate izbora“ rekao je predsedavajući Odbora za reformu vlade Džejson Čafec.

Čafec je zaključio da je neophodno razmotriti druge načine koji bi „primorali nekadašnjeg višeg savetnika Stejt departmenta da se pojavi na svedočenju“.

„Vashington post“ prenosi da mu je Paglijanov advokat uputio pismo u kojem navodi da njegov klijent „nastavlja da koristi svoje ustavno pravo da ne odgovara na pitanja“.

Rojters navodi da je Paglijanu dat imunitet 2015. godine zbog saradnje sa federalnim vlastima u istrazi povodom otkrivanja poverljivih informacija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.