U trendu

Sarkozi priznao poraz u prvom krugu

Nekadašnji predsednik Francuske Nikola Sarkozi priznao je u nedelju uveče poraz u prvom krugu glasanja za predsedničkog kandidata opozicione stranke „Republikanci“, u kojem je ubedljivo pobedio bivši premijer Fransoa Fijon.

Sarkozi je u govoru u svom izbornom štabu u Parizu pozvao svoje pristalice da u drugom krugu stranačkog glasanja podrže Fijona.

Prema rezultatima obrade 3,2 miliona glasačkih listića od ukupno 5 miliona, Fijon je osvojio 44 odsto glasova, dok je na drugom mestu još jedan bivši premijer, Alen Žipe, sa 28,1 odsto osvojenih glasova.

Sarkozi, koji je zajedno sa Žipeom pre glasanja važio za favorita, zauzeo je tek treće mesto sa 21,1 odsto glasova i eliminisan je iz dalje trke za predsedničku kandidaturu konzervativne stranke desnog centra „Republikanci“, nekadašnje Unije za narodni pokret.

Drugi krug glasanja za kandidata „Republikanaca“ zakazan je za 27. novembar.

Agencija AP navodi da je Fijonova popularnost naglo porasla tokom poslednjih nekoliko nedelja, najviše zahvaljujući njegovom imidžu autoritativnog i ozbiljnog lidera, suprotnom Sarkozijevom drskom ponašanju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar