U trendu

Sastali se lideri Italije, Francuske i Nemačke

U simboličnom pokušaju da obnove evropski projekat posle odluke Velike Britanije da napusti EU, lideri Italije, Francuske i Nemačke Mateo Renci, Fransoa Oland i Angela Merkel sastali su se danas kod Napulja, na ostrvu Ventotene, jednom od mesta na kojima je nastala Evropska unija (EU).

Renci, Oland i Merkelova razovaraće o ekonomiji, unapredjenju bezbednosti i stvaranju novih mogućnosti za mlade Evropljane.

Premijer Italije dočekao je goste na vojnom aerodromu u Napulju, odakle su helikopterom otišli na ostrvo Ventotene, gde će odati počast Altijeriju Spineliju, koji se smatra jednim od osnivača EU.

Spineli je bio antifašista koji je 1940-tih godina počeo pisanje „Ventotenskog manifesta“, u kojem se poziva na ujedinjenja evropskih država u cilju prevazilaženja nacionalizma koji Evropu vodi u rat.

Renci je ostrvo Ventotene nazvao „kolevkom Evrope“ i istakao njegovu istorijsku ulogu u trenutku kada Italija teži ka čvršćoj integraciji, posebno radi suzbijanja migrantskog talasa i smanjenja svog rekorednog javnog duga, navodi agencija AP.

Današnji sasastanak je i priprema za samit zemalja EU septembra u Bratislavi, gde će glavna tema biti napredak Unije posle Bregzita.

Renci, Merkelova i Oland su se neposredno posle britanskog referenduma sastali na u Berlinu, izrazili posvećenost evropskom jedinstvu i predložili obnovu projekta EU, uz poboljšanje bezbednosti, podsticanje ekonomskog rasta i unapredjenje položaja mladih.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.