U trendu

Sastanak belgijske vlade oko otvaranja briselskog aerodroma

Premijer Belgije Šarl Mišel i ključni članovi vlade sastali su se danas da razgovaraju o tome kad će se ponovo otvoriti briselski aerodrom oštećen u samoubilačkim bombaškim napadima prošle nedelje.

Vladin Savet za bezbednost sastao se iza zatvorenih vrata dok istovremeno belgijski policijski sindikat traži strožu kontrolu putnika i prtljaga pre ulaska u aerodromsku zgradu.

Sindikati policije preti da se neće vratiti na posao dok se ne uvedu dodatne bezbednosne mere za koje se zalaže.

Aerodrom je trebalo delimično da bude otvoren kasnije danas, ali je to odloženo zbog štrajka sindikata policije aerodroma, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

„U štrajku smo zbog onog što se desilo 22. marta, ne možemo nastaviti kao da se taj dan nije dogodio“, rekao je Vensan Žil, predsednik policijskog sindikata SLFP, najvećeg policijskog sindikata u zemlji.

„Policija smatra da su bezbednosne mere koje je uvela kompanija aerodroma nedovoljne za one koji tu rade i koriste aerodrom“, rekao je on, prenosi BBC.

Aerodrom Zaventem zatvoren je od 22. marta kada je izveden dvostruki samoubilački napad u terminalu za odlaske. U samoubilačkim napadima na aerodrom i metro stanicu u Briselu tog dana ubijeno je 32 ljudi. Poginula su i tri bombaša samoubice.

Pogodjena metro stanica još je zatvorena, a cela mreža podzemne železnice radi smanjenim kapacitetom.

Direktor briselskog aerodroma Arno Feist rekao je za državnu televiziju RTBF da sa završenim privremenim popravkama može da se obradi 800 putnika na sat, oko 20 odsto punog kapaciteta aerodroma.

On je izrazio nadu da će teško oštećen terminal moći da bude obnovljen i da ponovo radi punim kapacitetom do početka sezone letnjih odmora.

Prema evropskoj agenciji za kontrolu vazdušnog saobroaćaja Eurokontrol (Eurocontrol), briselski aerodrom, koji je najveći u Belgiji, obradi oko 600 letova putničkih aviona dnevno.

Od kad je zatvoren neke kompanije počele su da koriste manje alternativne aerodrome u Belgiji, uključujući Lijež, Šarlrua, Antverpen i Ostend. Druge kompanije autobusima prevoze putnike za Brisel od velikih evropskih aerodroma kao što je Frankfurt.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar