U trendu

Sastanak Putina i Fica u četvrtak, tema sankcije?

Slovački premijer Robert Fico, koji traži da Zapad ukine sankcije Rusiji, sastaće se u četvrtak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi, javljaju agencije.

Fico, čija zemlja predsedava Evropskoj uniji, pre toga je takođe zakazao sastanak sa francuskim predsednikom Fransoa Olandom.

„Moram da budem u Parizu u podne da se sastanem sa predsednikom Olandom i u Moskvi uveče da večeram sa ruskim presednikom Putinom,“ rekao je Fico posle sastanka kabineta u Sobrancu u Košičkom kraju, a prenosi slovačka agencija TASR.

Evropska unija je u junu odlučila da produži energetske, finansijske i vojne sankcije protiv Rusije do kraja januara.

Fico je rekao da su sankcije uvedene Rusiji zbog Ukrajine „kontraproduktivne i apsurdne,“ podsetio je Rojters.

Fico nije rekao o čemu će razgovarati sa Putinom.

On će nakon sastanka sa ruskim predsednikom u petak učestvovati na sastanku lidera Višegradske četvorke (Slovačka, Češka, Mađarska i Poljska) sa nemackom kancelarkom Angelom Merkel u Varšavi.

Merkelova je prošle nedelje rekla da nema razloga za ukidanje sankcija budući da Moskva nije ispunila sve obaveze preuzete međunarodnim mirovnim planom za Ukrajinu.

Ipak, pitanje sankcija Rusiji još uvek izaziva podele u EU.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker i italijanski premijer Mateo Renci prisustvovali su u junu godišnjem ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu što je ozlojedilo članice poput Litvanije i Letonije koje strahuju da se kontakti na visokom nivou sa Moskvom intenziviraju uprkos ukrajinskoj krizi.

Putin je u julu posetio Sloveniju što je protumačeno kao deo kampanje da se uklone sankcije lobiranjem u „popustljivijim“ zemljama na jugu i istoku Evrope, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.