U trendu

Saudijska Arabija: Žene osvojile mesta u opštinskim savetima

Najmanje pet žena u Saudijskoj Arabiji osvojilo je mesta u opštinskim savetima, dan nakon što su na lokalnim izborima u toj državi žene prvi put imale pravo da glasaju i da se kandiduju.

Pet žena je izabrano u različitim delovima Saudijske Arabije, u rasponu od drugog po veličini grada te države do jednog sela u blizini svetih mesta, Meke i Medine.

Smatra se da je ovo značajan korak za žene u Saudijskoj Arabiji, iako se ne očekuje da će mnogo njih osvojiti mesta u opštinskim savetima.

Mnoge žene koje su se kandidovale na lokalnim izborima obećale su, izmedju ostalog, pomoć zaposlenim majkama, otvaranje omladinskih centara za sportske i kulturne aktivnosti, bolje puteve i odnošenje smeća, kao i zelenije gradove.

Očekuje se da rezultati glasanja u prestonici Rijadu i u drugim velikim regionima u Saudijskoj Arabiji budu objavljeni danas.

Oko 7.000 kandidata, medju njima 979 žena, kandidovalo se na lokalnim izborima u Saudijskoj Arabiji.

Opštinski saveti su jedini državni organi u kojima Saudijci biraju svoje predstavnike, a na prethodnim izborima 2005. i 2011. godine samo su muškarci imali pravo da glasaju i da se kandiduju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.