U trendu

Saudijski ministar: Postoji vojna opcija za uklanjanje Asada

Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije Abdel Al Džubeir rekao je da je moguća vojna opcija u Siriji koja bi se završila uklanjanjem predsednika Bašara al Asada ukoliko izabrana politička opcija ne dovede do njegovog odlaska s vlasti.

Al Džubeir je sinoć u razgovoru s malom grupom novinara u Njujorku rekao da bi vojna opcija mogla da bude duža i destruktivnija, ali da sada Asad treba da odluči da li prihvata politički plan koji su dogovorile ključne zemlje 2012. Prema tom planu, on treba da preda vlast prelaznoj vladi.

Saudijski ministar je rekao da se ne razgovara o tome šta bi zapadni i arapski protivnici Asadovog režima mogli da urade da bi se suprotstavili jačanju ruskog vojnog prisustva u Siriji. Rusija i Iran su najbliži Asadovi saveznici.

Al Džubeir je ipak rekao da se Slobodna sirijska vojska i opozicione snage bore protiv Asada i imaju podršku više zemalja i da će ta podrška da se pojača.

„Ima dve opcije za rešenje u Siriji. Jedna opcija je politički proces… gde bi bio prelazna vlada… i to je opcija kojoj se daje prednost. Druga opcija je vojna opcija koja će isto da se završi uklanjanjem Bašara Asada sa vlasti“, rekao je Al Džubeir.

Kako navodi AP, njegova izjava izgleda suprotstavljena stavu SAD i zapadnih saveznika da nema vojnog rešenja za sirijski sukob.

Predsednik SAD Barak Obama rekao je u govoru u Generalnoj skuštini u ponedeljak da mada je vojna sila potrebna, ona je nedovoljna da reši situaciju u Siriji.

SAD takođe insistiraju da Asad treba da ode sa vlasti. Presednik Obama je rekao da je spreman da razgovara sa Rusijom i Iranom o tome kako završiti sukob koji je ušao u petu godinu i u kome je poginulo više od 250.000 ljudi a milioni su raseljeni i napuštaju zemlju.

Saudijska Arabija nije rekla da neće sesti za sto sa Irancima, rekao je Al Džubeir ali je nazvao Iran okupacionom silom u Siriji. On je rekao da Iran ne može biti deo rešenja dok ne povuće svoje snage iz Sirije koje su tamo poslate da pomognu Asadovom režimu.

„Ako Bašar Asad prihvati politički proces gde on u prelaznom periodu odlazi iz zemlje, mislim da možemo da postignemo nešto“, rekao je saudijski ministar, ali i dodao da nisu videli nikakvu naznaku da je Asad spreman to da uradi niti da su dve zemlje koje ga najviše podržavaju, Rusija i Iran, spremne da ga navedu da krene u tom pravcu.

„Tako da dok se nadamo da će taj proces uspeti, obzirom na stav Rusije i Irana, naša nada nije velika“, dodao je Al Džubeir.

Ako su Rusi ozbiljni u nameri da se bore protiv Islamske države mogu da se pridruže već postojećoj međuarodnoj koaliciji koja se protiv njih bori, rekao je on.

On smatra da to što su Rusi šalju snage u Siriju, pvi put u više decenija, predstavlja veliki korak i da je naznaka da je njihov cilj više da podrže Asadov režim nego da se bore protiv Islamske države.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.