U trendu

Savčenko počela štrajk glađu i žeđu

Ukrajinski vojni pilot Nađa Savčenko, koju je ruski sud osudio na 22 godine zatvora zbog ubistva dva ruska novinara, počela je danas štrajk glađu i žeđu, zahtevajući da bude vraćena u Ukrajinu, rekao je njen advokat Mark Fejgin.

On je na Tviteru objavio pismo u kojem Savčenko traži da bude „hitno vraćena“ u svoju rodnu zemlju, a potom je napisao da je ona jutros počela da odbija i hranu i vodu, prenosi AFP.

„Ona ne pije vodu“, potvrdio je Fejgin francuskoj agenciji, koja navodi da, prema proceni eksperata, ljudsko biće može da preživi nekoliko nedelja bez hrane, ali samo par dana bez vode.

Ruski sud je Savčenko (34) prošlog meseca osudio na 22 godine zatvora zbog umešanosti u fatalno granatiranje dva novinara ruske državne televizije u istočnoj Ukrajini.

Savčenko tvrdi da nije kriva, ali je odbila da se žali da presudu, rekavši da ne priznaje autoritet ruskog pravnog sistema.

Ona je nekoliko puta štrajkovala glađu tokom pritvora i sudskog procesa.

Savčenko, koja je postala nacionalni heroj u Ukrajini i izabrana kao član parlamenta u odsustvu – trenutno se nalazi u pritvorskoj jedinici u južnoj Rusiji.

Ona je juče počela i formalno da izdržava kaznu, a prema ruskom zakonu treba da bude prebačena u zatvorski kamp u roku od 10 dana, ukoliko ne bude razmenjena ili izručena Ukrajini.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko razgovarao je juče telefonom sa Savčenko i obavestio je o „najnovijim koracima koji su preduzeti u cilju njenog oslobađanja“, poručivši joj da će „pravda svakako prevladati“, objavljeno je na njegovom sajtu.

S druge strane, portparol Kremlja Dmitrij Peskov juče je izjavio da ruski predsednik Vladimir Putin nije doneo odluku o predaji Nađe Savčenko Kijevu.

Peskov je istakao i da nije u nadležnosti Moskve da pazi na uslove u kojima se nalazi Savčenko, niti na njenu ishranu u zatvoru, prenela je ruska agencija TAS S.

Slučaj Savčenko izazvao je oštra reagovanja EU i Vašingtona, koji su pozvali na njeno oslobađanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.