U trendu

Savčenkova okončala štrajk žedju

Pilot Nadja Savčenko prekinula je danas štrajk žedju, zahvaljujući lažnom pismu predsednika Ukrajine Petra Porošenka, u kojem je on navodno pozvao da obustavi takav način protesta, ali nije odustala od štrajka gladju.

Pismo je bilo pripisano Petru Porošenku, a Savčenkovoj ga je jutros uručio njen advokat Mark Fejgin.

Savčenkova, optužena da je ukrajinskoj vojsci dala tajne podatke koji su doveli do ubistva dvojice ruskih novinara, potom je okončala štrajk žedju, ali ne i gladju, koji je počela 3. marta, i ne nemarava da počne da jede do izricanja presude, 21. ili 22. marta.

Fejgin je tek kasnije izjavio da je pismo pripisano Porošenku bilo lažno.

„Pismo je bilo lažno, ali to smo tek sada utvrdili“, rekao je Fejgin.

Portparol ukrajinskog predsedništva Svjatoslav Cegolko rekao je ranije da je Porošenko stvarno apelovao na Nadju Savčenko da okonča štrajk gladju i žedju, ali da joj takvo pismo nije uputio.

„Predsednik je takve reči podrške poslao Nadji Savčenko preko njene sestre Vere i preko njihove majke, ali takvo pismo nije napisao“, rekao je agenciji Frans pres Svjatoslav Cegolko.

Vladimir Kuznjecov, koji je ranije zvao britanskog muzičara Eltona Džona i predstavio se kao Vladimir Putin, danas je priznao da je on napisao pismo Nadji Savčenko.

Fejgin je, medjutim, optužio ruske specijalne službe da stoje iza tog incidenta i da im je cilj bio da diskredituju Savčenkovu i njene branioce.

Nadja Savčenko je optužena da je ukrajinskoj vojsci dala podatke o položaju dvojice ruskih novinara koji su ubijeni u minobacačkoj vatri na istoku Ukrajine u leto 2014. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.