U trendu

Savčenkova prekinula štrajk glađu

Bivši ukrajinski pilot Nađa Savčenko, kojoj se u Rusiji sudi za umešanost i ubistvo dvojice ruskih novinara u Ukrajini, na zahtev ukrajinskog predsednika prekinula je štrajk glađu, saopštili su njeni advokati.

Savčenko je objavila štrajk glađu 3. marta, navodeći da neće konzumirati ni vodu ni hranu u znak protesta zbog odlaganja suđenja vezanog za njen slučaj u juznom delu Rusije.

Jutros je policija pooštrila sigurnost u blizini istražnog zatvora u Novocerkašku, u Rostovskoj oblasti, gde se Savčenkova trenutno nalazi, rekao je njen advokat Nikolaj Polozov, a prenosi Tas s.

Majka i sestra Nađe Savčenko su blizu objekta nadajući se da će dobiti dozvolu da se sastanu sa njom. Policija je zvanicno upozorila novinare i sve prisutne da se uzdrže od „ekstremizma“.

Savčenkova, 34-godišnjišnja ukrajinka se tereti za ubistvo, pokušaj ubistva i nezakonito prelaženje graničnog prelaza.

Izricanje presude treba da počne 21. marta i trajaće dva dana.

Suđenje Savčenkovoj je počelo 22. septembra u južnoj Rusiji, a rusko tužilaštvo tražilo je da bude osuđena na 23 godine zatvora.

Savčenkova je u ruskom pritvoru već godinu i osam meseci.

Ruski novinari Igor Korneljuk i Anton Vološin poginuli su 17. juna 2014. godine tokom granatiranja Luganska.

Ruski istražitelji tvrde da se Savčenkova pridružila Aidar militantnom

bataljonu i da je u junu 2014. godine sprovela tajnu operaciju bombardovanja regiona Lugansk kada su poginula dvojica novinara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar